19 Квітня 2024, 01:10 | Реєстрація | Вхід
/ З 16 по 21 грудня пройде «Тиждень літератури». - 10 Грудня 2014

З 16 по 21 грудня пройде «Тиждень літератури».

Категорія: «Події»
Дата: 10 Грудня 2014 (Середа)
Час: 17:58
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1761



З 16 по 21 грудня 2014 року у PinchukArtCentre, в рамках виставки Future Generation Art Prize 2014, пройде «Тиждень літератури» — шість днів із лекціями, перфомансами, публічними інтерв’ю, поетичними читаннями і дискусіями.



16 та 17 грудня вперше в літературному середовищі України буде реалізовано популярний європейський проект «Жива книга» (або «Жива бібліотека»), в рамках якого аудиторія може задати будь-яке запитання людині із цікавим та особливим досвідом, тобто «прочитати» її. «Жива книга» — це можливість познайомитися із незвичними професіями, але найголовніше — це інструмент проговорення стереотипів і руйнування суспільних табу. Інтерв’юерами для проекту PinchukArtCentre «Живі книги. В пошуках героя» погодилися стати сучасні письменники Любко Дереш, Ірена Карпа, Світлана Поваляєва та Лариса Денисенко, які запишуть публічні інтерв’ю з можливими героями своїх майбутніх книг — трансгендером, злочинцем-рецидивістом, пожежником та керівником зводу батальйону «Донбас». Інтерв’ю Любка Дереша відбудеться в залі із роботами колумбійця Карлоса Мотти, який оприявлює проблему особистісної несвободи людини та існуючі стереотипи і табу навколо гомосексуальності. Інші інтерв’ю буде проведено у взаємодії з роботами китайського художника Цзя Айлі «Юний герой».

18 грудня прозаїк, критик, автор антологій «шидеврів» української і світової літератури Михайло Бриних запропонує свій канон вітчизняної літератури під час лекції «Посткарнавальне безглуздя світу й класична вкраїнська література: проблеми трансплантації». Лекція відбудеться в залі із проектом українського художника Микити Кадана «Запам’ятати момент, коли розповідь було перервано». Кадан теж певною мірою пропонує оновити канон радянського мистецтва і разом із тим вказує на важливість його переосмислення. З радянських монументів і музеїв давно вивітрилася ідеологія, переконаний Кадан, а це вимагає нового погляду на мистецькі твори. 

19 грудня літературознавець, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віра Агеєва прочитає лекцію, присвячену загубленим текстам і втраченим біографіям української літератури, яку вона підготувала спеціально для PinchukArtCentre. Поштовхом для лекції стали проекти чеченського художника Аслана Ґайсумова. Тема зруйнованої історичної і культурної пам’яті звучить у його відеороботі «Проспект Перемоги», присвяченій сучасному місту Грозний. У символічній роботі «Протези» художник намагається «зшити» важливі історичні періоди історії Чечні, що так само непросто зробити, як і відновити тяглість в історії української літератури — після десятиліть цензури і фізичного нищення письменників.

20 грудня відбудеться літературна дискусія «Війна без діалогу», підґрунтям для якої став відеопроект Нейла Белуфи «Рухома стіна. Світове панування». Останній рік в історії України показав, що взаєморозуміння часто бракує не лише жителям східних і західних регіонів, але й письменникам із різних куточків України. В PinchukArtCentre Любов Якимчук, Олег Криштопа, Тарас Прохасько, Павло Вольвач, Володимир Рафієнко і Тарас Антипович шукатимуть причини цього нерозуміння і можливі варіанти його подолання.

Ще один діалог про літературу і мистецтво відбудеться поміж івано-франківським письменником Тарасом Прохаськом і харківським художником Павлом Маковим. Кілька років тому Прохасько в одному інтерв’ю заявив, що «головне — не самовиражатися». Це твердження близьке й ангольському художнику Настіо Москіто, який у відеоперформансах для проекту «Маніфест Настіо&Заморожена війна&3 континенти» іронізує із сучасного культу успіху і невміння людей і держав лишатися собою. Подискутувати на тему «НЕсамовираження» із Прохаськом погодився художник Павло Маков. Митці давно планують спільну книгу — із садами Макова та «великим оповіданням, розтягнутим у часі» Прохаська. Можливо, діалог у PinchukArtCentre стане першим кроком на шляху до реалізації книжкового задуму.

В цей же день молоді поети Олег Коцарев, Любов Якимчук, Іра Цілик, Дмитро Лазуткін та Анна Малігон читатимуть і оцінюватимуть вірші попередників — поетів-соцреалістів. Окрім зразків соцреалізму, в рамках поетичних читань «Люстрація» звучатимуть вірші-шедеври Миколи Бажана, Раїси Троянкер, Андрія Малишка, Володимира Сосюри, Павла Тичини, Леоніда Первомайського та інших.

21 грудня вперше в Києві буде презентовано медіапроект Summa письменника Юрія Іздрика і журналістки, культурного критика Євгенії Нестерович. Протягом трьох тижнів Іздрик та Нестерович записували матеріал для майбутньої книги-довідника «про цей світ і світло в його лабіринтах». Результатом творчої співпраці має стати книжка у жанрі long-form journalism з поєднанням можливостей мультимедіа. Тож під час презентації в Києві кожен зможе запитати Іздрика про будь-що на світі і разом із тим поділитися рецептом, «як можна зберігати спокій, попри все». Найцікавіші репліки, які прозвучать у PinchukArtCentre, будуть включені у фінальний текст книги.

Крім того, харківський театр-студія «Арабески» спеціально для PinchukArtCentre готує поетичний перфоманс. Разом із глядачами актори шукатимуть четвертий вимір в українській поезії та лабіринті американської художниці Еллісон Вієри.

Куратор Літературної програми PinchukArtCentre – журналістка Тетяна Терен.




«Тиждень літератури» в PinchukArtCentre
Програма 

16 грудня, вівторок

«Живі книги. В пошуках героя»
19:00
Інтерв’юер — Любко Дереш
Герой — трансгендер
Місце проведення: зала з роботами Карлоса Мотти (в рамках проектів Карлоса Мотти, Колумбія, та проекту «Юний герой» Цзя Айлі, Китай) 

20:00
Інтерв’юер — Ірена Карпа
Герой — злочинець-рецидивіст
Місце проведення: зала з роботами Цзя Айлі (в рамках проекту «Юний герой» Цзя Айлі, Китай)

17 грудня, середа

«Живі книги. В пошуках героя»
19:00
Інтерв’юер — Лариса Денисенко
Герой — керівник зводу батальйону «Донбас»
Місце проведення: зала з роботами Цзя Айлі (в рамках проекту «Юний герой» Цзя Айлі, Китай)

20:00
Інтерв’юер — Світлана Поваляєва
Герой — пожежник
Місце проведення: зала з роботами Цзя Айлі (в рамках проекту «Юний герой» Цзя Айлі, Китай)

18 грудня, четвер

19:00
Лекція Михайла Бриниха про канон української літератури
«Посткарнавальне безглуздя світу й класична вкраїнська література: проблеми трансплантації»
Місце проведення: Зала із проектом Микити Кадана (в рамках проекту Микити Кадана «Запам’ятати момент, коли розповідь було перервано», Україна, та виставки художників-патронів Премії Future Generation Art Prize)

19 грудня, п’ятниця

18:00
Лекція професора Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віри Агеєвої «Український модернізм: втрачені тексти, забуті імена»
Місце проведення: Освітня зала (в рамках проектів Аслана Ґайсумова «Протези» і «Проспект Перемоги», Росія)

20 грудня, субота

15:00
Дискусія «Війна без діалогу»
Учасники: Любов Якимчук, Тарас Прохасько, Павло Вольвач, Володимир Рафієнко, Тарас Антипович, Олег Криштопа
Місце проведення: 6-й поверх PinchukArtCentre (в рамках проекту Нейла Белуфи «Рухома стіна. Світове панування»)

17:00
«НЕсамовираження»
Діалог письменника Тараса Прохаська і художника Павла Макова
Місце проведення: 6-й поверх PinchukArtCentre (в рамках проекту Настіо Москіто «Маніфест Настіо&Заморожена війна&3 континенти», Ангола)

18:30
Поетичні читання «Люстрація»
Вступне слово — професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Віра Агеєва
Учасники: Олег Коцарев, Любов Якимчук, Іра Цілик, Дмитро Лазуткін, Анна Малігон
Місце проведення: Зала із проектом Микити Кадана (в рамках проекту Микити Кадана «Запам’ятати момент, коли розповідь було перервано», Україна)

21 грудня, неділя

17:00
Презентація медіапроекту Юрія Іздрика та Євгенії Нестерович Summa
Місце проведення: 6-й поверх PinchukArtCentre (в рамках проекту Еллісон Вієри «Лабіринт», США)

18:30
Поетична подорож чотиривимірним лабіринтом з акторами театру «Арабески»
Режисер — Світлана Олешко
Місце проведення: зала із проектом Еллісон Вієри «Лабіринт», США


Вхід на події: вільний. 
Зважаючи на обмежену кількість місць у залі, просимо попередньо зареєструватись за телефоном +38 044 590-08-58 або надіслати запит на e-mail: info@pinchukartcentre.org

До уваги представників ЗМІ: Запити щодо акредитації на захід відсилайте в прес-службу за адресою: press@pinchukartcentre.org
Подробиці на сайті «PinchukArtCentre»


0 коментарів

Залишити коментар

avatar