25 Квітня 2024, 05:20 | Реєстрація | Вхід
/ 23 вересня: Презентація книжок Ірини Шувалової «Ос» і «Аз». - 18 Вересня 2014

 23 вересня: Презентація книжок Ірини Шувалової «Ос» і «Аз».

Категорія: «Події»
Дата: 18 Вересня 2014 (Четвер)
Час: 11:30
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1771





Є автори, котрих не впіймати. Вони постійно в русі. У мандрах містами, країнами, резиденціями, навчальними програмами. Але в кожного із них бувають періоди, коли приходить час підвести підсумки, оприлюднити результати праці, поділитися набутими скарбами та історіями, перш ніж рушити далі. 

Саме таку поетку маєте можливість стріти 23 вересня (20:00) у київському Кнайп-пабі "Купідон". За час мандрів у неї вийшли одразу дві нових поетичних книги, які й маємо намір презентувати. Мова про сильний, впізнаваний голос й помітну постать сучасного українського літпроцессу - Іру Шувалову



Ірина Шувалова – українська поетка та перекладач. Здобула освіту з філософії та перекладу в Україні, а також закінчила магістратуру з порівняльного літературознавства в Dartmouth College у Сполучених Штатах за програмою Фулбрайт. Ірина є лавреаткою понад десяти українських та мінародних премій та нагород у галузі поезії та художнього перекладу (зокрема, володаркою першої премії конкурсу видавництва «Смолоскип» та міжнародної перекладацької премії Бродського\Спендера). Вона брала участь у низці творчих резиденцій в Європі. Ірина є авторкою трьох поетичних збірок – «Ран» (2011), «Ос» (2014) та «Аз» (2014). Її поезія, переклади та публіцистичні дописи широко публікувалися в українській та закордонній періодиці, зокрема в Ambit, Modern Poetry in Translation, Poetry International, The International Poetry Review та Words Without Borders. Вірші Ірини перекладено вісьмома мовами.



Друга і третя поетичні збірки Ірини Шувалової народилися двійнятами: після дебютної книги поетки «Ран», яка побачила світ 2011 року, настала черга «Ос» і «Аз» (обидві датовані осінню 2014 року). Як і більшість близнюків, дві нові збірки схожі – й разюче відмінні одночасно.


«Ос» - це книга води і вітру; елементальна і ефемерна водночас. Іще - це книга зворотнього дорослішання, доростання поета до свого власного коріння. Тут метафори тоншають, а невагомий світ сутінків та напівтонів заступає важку чорно-біло-червону кольорову гаму. Зрештою, «Ос» - це книга страхів, але водночас і книга безупинного невтомного безстрашного сподівання. Це крок у прозорість, яка у відповідь розкриває свої обійми.


«Аз» - третя книга поезій Ірини Шувалової і перша літера старослов’янської абетки. Також «аз» означає «я», і так перша літера алфавіту добігає кінця в собі – останній, а остання набуває початку в собі – першій. Змія кусає себе за хвіст – і триває вічно. «Аз» – книга циклів: вона вся – подорожі й повернення; припливи і відпливи; смерть, переродження і тривання; зрощення, розлука і знову повернення в нерозривну суцільність. Стихія цієї книги – земля, з якої – крізь її червону глину, глевкий порох, камінні брили, мертву кору – безупинно і вперто пнеться назовні невтомне зелене життя. Аз – це початок саду.



Поетичні читання переміжовуватимуться відповідями на питання та життєвими історіями, а також супроводжуватимуться музичними імпровізаціями автора унікальної, 10-ти струнної електро-гітари - Дмитра Радзецького


Дмитро Радзецький - учасник проекту експериментальної музики «Supremus», рок-колективу «SЮR Band», електронно-акустичного гітарного дуету «Big Second». З 2011 співпрацює з «Ensemble Nostri Temporis». Бере участь у фестивалях класичної, експеріметальної, джаз і рок-музики у багатьох містах України. Автор і розробник унікальної 10-ти струнної MIDI РАДЗ-ГІТАРИ, яка поєднує в собі класичну гітару, електро-гітару, акустичну бас-гітару і синтезатор.



Заходьте в гості!
Таке не можна пропустити)


23 вересня. Початок о 20:00. Кнайп-паб "Купідон", вул. Пушкінська, 1-3/5. Вхід: вільний.
Модератор: Поліна Городиська. Організатор: Літературний портал «LITFEST»
Подія Вконтакті: http://vk.com/shuvalova_2014



1 коментарів

avatar
Фото: Поліна Городиська, Ната Коваль, Тетяна Давиденко, Володимир Осипенко
https://facebook.com/media....&type=1
http://vk.com/album-8716157_203193077

Залишити коментар

avatar