23 Квітня 2024, 21:01 | Реєстрація | Вхід
/ Cтартував новий конкурсний рік «Урба-ПЕРЕХРЕСТЯ». - 4 Вересня 2014

Cтартував новий конкурсний рік «Урба-ПЕРЕХРЕСТЯ».

Категорія: «Конкурси»
Дата: 04 Вересня 2014 (Четвер)
Час: 13:01
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1691





1-го вересня стартував новий (вже четвертий) конкурсний рік «Урба-ПЕРЕХРЕСТЯ».

На офіційну адресу Конкурсу urba-perehrestya.poetry-konkurs@ukr.net вже надходять перші конкурсні добірки урбаністичних поезій від учасників «Урба-Перехрестя» наступного, 2015 року. Прийом добірок від авторів триватиме до 1-го березня 2015 року (включно, до 12-00).



ПОЛОЖЕННЯ 
про Всеукраїнський конкурс 
урбаністичної поезії «УРБА-Перехрестя»


І. Загальні положення


Засновником Всеукраїнського конкурсу урбаністичної поезії (далі – Конкурс) є Київська молодіжна літературна студія «Перехрестя» (керівник – Вікторія Осташ, автор ідеї) за підтримки КО НСПУ та голови КО НСПУ Михайла Сидоржевського.

Спонукою до започаткування конкурсу саме урбаністичної поезії, тематичним вістрям якої є сучасна міська тематика, ідеологія та естетика, стали результати «включеного» спостереження за сучасним літературним процесом, зокрема, – розвитком жанрів поезії, серед яких найбільш поцінованими і заохочуваними на рівні масової свідомості та державної підтримки залишаються пейзажна, лірична, так звана патріотична і соціальна лірика (за тематичним принципом). Водночас яскраво заявила про себе нова генерація поетів міста, мегаполісу, чиїм природним середовищем є урбаністичне.

І отже, існує нагальна потреба забезпечити належний рівень розвитку і поціновування творчого продукту цієї генерації, і, разом з тим, сприяти вихованню читацьких смаків, розширенню «літературного світогляду» широкої аудиторії. Одним з орієнтирів для урба-поетів, у просторі національної поезії, може слугувати творчість українських футуристів, зокрема – Михайля Семенка, а також львівської літературної групи «Дванадцятка».

ІІ. Мета і засадничі принципи Конкурсу


Конкурс започатковано задля виявлення і заохочення талановитих поетів-початківців, орієнтованих у своїй творчості на урбаністику, поетику міста, а також з метою подальшого сприяння розвиткові їхніх творчих здібностей.

Концепція Конкурсу заснована на поновленні втраченого зв’язку поколінь і передбачає рівноцінне залучення до «виховання» наймолодшої літературної генерації як живих класиків (представників різних поколінь), так і нещодавніх початківців, а нині – повноцінних учасників літературного процесу (із покоління, яке увійшло в літературу в 90-ті роки минулого – перше десятиліття нинішнього ХХІ ст.). Лише завдяки такому підходу можливо уникнути однобічності чи упередженості оцінок, забезпечити всебічний і виважений розгляд усіх переваг і недоліків поданих на Конкурс творів.

Жодних національних, політичних, релігійних, а також ідеологічних (за винятком вищезгаданої «ідеології міста») чи жанрових обмежень організатори Конкурсу не визнають.

Головними критеріями оцінки є об’єктивність, ідейна і психологічна неупередженість, а також високий технічний і мистецький рівень конкурсних творів, їхня висока художність і неутилітарність, потенційна літературна спроможність авторів.

ІІІ. Завдання Конкурсу


Безпосередньо для переможців і дипломантів – дати поштовх дальшого розвитку потенційного творчого заряду молодого автора; допомогти втілити оригінальну поетичну ідею; підтримати талант початківця і дати йому підґрунтя для самовизначення.

Для розвитку сучасної української літератури – відновити традиції спадкоємності поколінь; виробити принципи неупередженості, виняткової об’єктивності і граничної виваженості висновків щодо творчого здобутку того чи того учасника та запровадити їх у практику вітчизняних літературних конкурсів; сприяти подоланню містечковості (зокрема, – психологічної, ідейно-естетичної) задля виходу на простір актуальної світової літератури.

ІV. Періодичність проведення Конкурсу та терміни подання творів


Конкурс «УРБА-Перехрестя» є щорічним і проводиться з вересня попереднього року (початок надходження конкурсних добірок) по березень конкурсного року (завершення прийому творів на конкурс). Так, з 1 вересня 2014 року до 1 березня 2015 року (включно, до 12-00) оргкомітет прийматиме  конкурсні добірки від авторів, які «змагатимуться» за перемогу в Конкурсі «Урба-Перехрестя-2015»; до кінця квітня члени журі матимуть змогу оцінити надіслані твори; остаточне рішення щодо переможців (І – ІІІ місця) та дипломантів формується до середини травня, відповідно – оприлюднення результатів та нагородження (із гала-вечором переможців і членів журі Конкурсу) передбачається до Дня Києва.

На Конкурс приймаються поетичні твори українською мовою відповідної тематики без жанрових чи типологічних обмежень (як традиційна римована поезія, так і білий вірш та верлібри), оформлені як цілісна добірка із обов’язковою спільною назвою (заголовком добірки).

Кількість творів – не менше 10-ти і не більше 20-ти.

V. Журі конкурсу


Переможців і дипломантів Конкурсу визначає авторитетне Журі Конкурсу, яке складається з відомих письменників, літературних критиків і видавців різних поколінь, чиє входження в активний простір українського літературного процесу стало цікавим явищем (подією) в історії літератури ХХ – ХХІ ст.

VІ. Умови участі і вимоги до творів


Учасником Конкурсу може бути громадянин України (без обмеження віку), автор оригінальних (не переспіви і не переклади) поетичних творів українською мовою, незалежно від лауреатства у відомих і не дуже відомих конкурсах, літературних премій чи інших відзнак (але не ті самі твори чи добірки, з якими автор вже переміг в інших конкурсах чи за які отримав відзнаки).

Твори, що надсилаються на Конкурс, мають відповідати засадам, меті і тематиці конкурсу. Головна вимога до надісланого оригіналу (комп’ютеропису) – високий художній рівень творів та естетична цілісність добірки, що передбачає передусім єдність змісту і форми, наявність наскрізної ідеї, спільної для всіх відібраних творів.

Термін надходження творів на Конкурс (Див. п. ІV). Твори на Конкурс (конкурсні добірки) приймаються за електронною адресою urba-perehrestya.poetry-konkurs@ukr.net із темою листа «На Конкурс Урба-Перехрестя».

До участі в Конкурсі допускаються відібрані Журі авторські оригінали (комп’ютерописи) вище зазначеного обсягу, оформлені за такими стандартами:

Обов’язковим є лист (із позначкою в темі «На Конкурс Урба-Перехрестя»), що містить коротку заявку (довільної форми) на участь у Конкурсі, супроводжуваний вкладеними файлами, перший з яких має бути названий прізвищем (псевдо) автора із зазначенням міста, за такою формою: «ПрізвищеМісто» (наприклад, «ПетренкоХарків»), другий вкладений файл бажано назвати прізвищем (псевдо) автора із зазначенням слова «Біо»: «ПетренкоБіо».

Вимоги до вкладеного файлу з творами: файл має бути створений у текстовому редакторі Word, без абзацних чи інших відступів на початку віршованих рядків; бажано розмістити по одному віршу на сторінку.

Увага: у файлі з творами прізвище (чи псевдо) автора має бути вказане лише на початку файлу, без дублювання на кожній сторінці чи у колонтитулах! Після прізвища (псевдо) має бути вказано назву (заголовок) добірки (теж лише єдиний раз).

VІІ. Оприлюднення Положення та додаткової інформації про Конкурс, його учасників (номінантів), перебіг та результати Конкурсу


Положення про Конкурс (оновлені варіанти Положення, доповнення до нього тощо) та (або) повідомлення з вимогами до конкурсних творів публікуються:

· на сайті Київської літературної студії «Перехрестя» http://perehrestya.at.ua/
· у групі «Перехрестя» на фейсбук 

Оголошення про перебіг конкурсу, перелік номінантів (допущених Журі до участі в Конкурсі), а також про результати Конкурсу (його переможців та дипломантів) періодично оновлюватимуться також на сторінках «Української літературної газети» і на порталі НСПУ ualit.org.

VIII. Відзначення переможців та дипломантів Конкурсу


Передбачено присудження першої премії у грошовому вимірі (екв. 50 $) із врученням Диплому і авторської статуетки від Олесі Дворак-Галік (із серії "Двійнята"). За друге та третє місця учасники отримають (крім відповідних дипломів) мистецькі подарунки, зокрема, картини Надії Василенко-Коровянської. Дипломанти Конкурсу отримують заохочувальні премії - видання творів членів журі та інших відомих сучасних авторів.


Сайт: Конкурс «УРБА-Перехрестя»


0 коментарів

Залишити коментар

avatar