26 Квітня 2024, 02:16 | Реєстрація | Вхід
/ 8 травня: Старт Літературної Премії імені Олеся Ульяненка-2014 (м.Київ) - 5 Травня 2014

8 травня: Старт Літературної Премії імені Олеся Ульяненка-2014 (м.Київ)

Категорія: «Події»
Дата: 05 Травня 2014 (Понеділок)
Час: 10:43
Рейтинг: 5.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1402



8 травня у кнайп-клубі «Купідон» (Київ, вул. Пушкінська, 1-3/5) о 18.30 стартує Міжнародна літературна премія імені Олеся Ульяненка-2014 від Спілки письменників ФРН міжнаціональної згоди, за участю Національної спілки письменників України. 



Олесь Ульяненко (1962-2010) – найкрупніший український панк-письменник, якого порівнювали з Чарльзом Буковськи, Генрі Міллером і Федором Достоєвським. Автор поезій, кіносценаріїв та понад двадцяти великих прозових творів, сповнених жорстких реалій, містичних одкровінь та автентично-розмовної лексики. У 1997 році отримав Малу Шевченківську премію за дебютний роман «Сталінка». У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала його роман «Жінка його мрії» порнографічним, і книга була вилучена з продажу. Ульяненко оскаржив цей висновок у суді, і заборона була знята; зараз роман можна вільно придбати. У серпні 2010 року, після тривалих телефонних погроз, письменник був знайдений мертвим у своїй квартирі при таких обставинах, що потребували кримінального розслідування, яке не було належним чином проведене. 

Спілка письменників ФРН міжнаціональної згоди – міжнародна письменницька організація, яка у 2009 році забезпечила підтримку Олеся Ульяненка світовою спільнотою.

Кнайп-клуб «Купідон» - культова письменницька кав’ярня, яку любив відвідувати Олесь Ульяненко. У 2006 році він зробив тут презентацію одразу трьох книжок: «Знак Саваофа», «Богемна рапсодія» та «Син тіні» 



Ось вже третій рік Міжнародна літературна премія ім. Олеся Ульяненка видається за оприлюднений нонконформістський літературний твір, написаний українцем на будь-якій мові. Перевага віддається претендентам, що не мають великих гонорарів і літературних відзнак, бо це якраз і свідчить про їх некон’юнктурність і чистоту намірів, те, що сам Ульяненко називав «високою панківською духовністю». Проте оцінюються лише такі письменницькі досягнення, що були помічені читачами через їх правдивість та суспільну актуальність.

У 2012 році лауреатом Премії Ульяненка став відомий львівський анархо-панк Володимир Вакуленко-К за роман «Кладовище сердець», висунутий одночасно «Кур’єром Кривбассу» та Львівським Форумом Видавців. 

У 2013 році – київський поет-слемер Артем Полежака за поему «Джена», оприлюднену і висунуту арт-галереєю «Бактерія». 

Цьогорічне журі: Володимир Сергієнко (голова Спілки письменників ФРН міжнаціональної згоди), Євгенія Чуприна (координатор), Дмитро Лазуткін (координатор), Сергій Жадан, Сергій Пантюк, Володимир Вакуленко-К; у разі виникнення суперечок, вирішальний голос, як і раніше, належить Лесю Подервянському. 

Члени журі оголосять початок прийому заявок, можна буде поспілкуватися з претендентами на цю премію, а також минулорічним лауреатом Артемом Полежакою. Адвокат Олег Веремієнко розповість про те, що зараз відомо про розслідування обставин смерті Олеся Ульяненка.




0 коментарів

Залишити коментар

avatar