28 Березня 2024, 15:16 | Реєстрація | Вхід
/ Прийом заявок на Літературну премію імені Джозефа Конрада - 6 Листопада 2013

Прийом заявок на Літературну премію імені Джозефа Конрада

Категорія: «Події»
Дата: 06 Листопада 2013 (Середа)
Час: 16:52
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 2566



13 грудня у Києві відбудеться урочисте нагородження лауреата Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Одна з найвпливовіших премій у галузі літератури вручатиметься вже вчетверте.

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського була заснована у 2007 році Польським Інститутом у Києві за партнерства Національного центру культури у Варшаві з метою підтримки молодих українських літераторів. Кожні два роки премія присуджується українському письменникові віком до 40 років. За аналогією з Нобелівською — не за конкретний літературний твір, а за послідовну реалізацію творчого шляху, інноваційність форми, ламання стереотипів та універсальність послання.

«Премія Конрада — це визнання літературних досягнень молодих українських письменників, —  зазначив директор Польського Інституту Ярослав Ґодун. — Відзнака не розставляє крапки над «і», але слугує, між іншим, якнайширшій промоції української літератури за кордоном, зокрема, презентації її внеску у суспільно-культурний розвиток Європи».

Прийом заявок на здобуття премії у 2013 році закінчується менше ніж за два тижні. Заявки приймаються як від українських, так і від іноземних культурних інституцій, наукових центрів, видавництв, творчих об’єднань та приватних осіб. Це означає, що до 10 листопада кожна небайдужа до української літератури людина має змогу запропонувати свого кандидата. Для цього необхідно заповнити спеціальну аплікаційну форму на сайті Польського Інституту у Києві, вказати ім’я письменника, якого ви вважаєте гідним нагороди, та обґрунтувати свій вибір.

1 грудня стануть відомі імена трьох письменників, які увійшли до шорт-листа премії, а 13 грудня на урочистій церемонії нагородження оголосять ім’я володаря премії 2013. Лауреата обирає журі, до складу якого входять представники української та польської спільноти. У цьому році це: 
  • директор Польського Інституту у Києві - Ярослав Ґодун; 
  • літературознавець, професор Національного університету «Києво-Могилянська Академія» - Віра Агеєва; 
  • публіцистка, керівник департаменту стипендій Національного центру культури у Варшаві - Боґуміла Бердиховська; 
  • директор Інституту Книги у Кракові - Ґжеґож Ґауден; 
  • директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» - Іван Малкович; 
  • публіцист, редактор ТВі - Віталій Портніков; 
  • письменниця, лауреат премії Конрада 2011 - Наталка Сняданко.

Окрім премії в 3000 євро від Польського Інституту у Києві, переможець отримує можливість піврічного стажування у Польщі в рамках стипендіальної програми Міністра культури і національної спадщини Республіки Польща «GAUDE POLONIA».

«Молодий письменник має відчувати, що його творчість цікава і що навколо є люди, які можуть підтримати його талант та допомогти його зустрічі з читачами, — говорить Віталій Портніков. — І той факт, що ця премія носить ім’я Джозефа Конрада, великого письменника, який народився в Україні й у своїх романах та оповіданнях розповідав, що людина здатна перемогти буремний океан, може стати додатковим стимулом для тих, хто вирушає у подорож по літературному морю».

Лауреатами премії Джозефа-Конрада ставали Наталка Сняданко (2011), Сергій Жадан (2009), Тарас Прохасько (2007).

Джозеф Конрад — англійський письменник польського походження, уродженець України. Цікаво, що у його рідному селі Тереховому діє музей Джозефа Конрада, відкритий до 130-річчя від дня народження письменника. У день відкриття музею відомі українські письменники Дмитро Павличко і Юрій Щербак у книзі відвідувачів записали три провідні джерела творчості Джозефа Конрада: українська земля, сила польського духу, велич англійської мови. У 2007 році ЮНЕСКО внесла 150-ту річницю від дня народження Джозефа Конрада до календаря річниць, Національний банк Польщі випустив комплект ювілейних монет, а в Україні стартувала Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського.


Аплікаційна форма заявки ТУТ


0 коментарів

Залишити коментар

avatar