19 Квітня 2024, 12:12 | Реєстрація | Вхід
/ «Дебют року-2012» взяла книжка про остарбайтерів Павла та Марію. - 24 Квітня 2013

«Дебют року-2012» взяла книжка про остарбайтерів Павла та Марію.

Категорія: «Події»
Дата: 24 Квітня 2013 (Середа)
Час: 15:13
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1734



Найкращим новачком літературної ниви року, що минув, стала Роксолана Сьома зі своїм романом «Вакації у Танґермюнде», побудованому на достовірних фактах із поневірянь рідних дідуся і бабусі авторки – Павла та Марії Куликів – остарбайтерів часів Другої Світової війни. Рецензію на книгу читайте на нашому сайті.

«У дитинстві я неодноразово чула від діда короткі історії про те, як вони з бабунею перебували на примусових роботах у фашистській Німеччині. Тоді, малою, я не розуміла, що насправді йшлося про людське горе й біду і, певно, навіть, якби й була дорослішою, то все одно не осягнула б усього трагізму того нетривалого, але такого жертовного періоду, бо дідусь – веселий, добрий і оптимістичний, розказував свої історії, мов байки, здебільшого присмачуючи їх захопливими та цікавими сюжетами», – пише Роксолана Сьома у передмові до свого роману.
 
Найкращого дебютанта-письменника за традицією нагородили пляшкою молодого вина, розлитого в рік виходу дебютної книги, та скарбничкою для майбутніх письменницьких гонорарів.


«Дебют року» – єдина в Україні премія, яка присуджується письменникам-початківцям за їхні дебютні книжки, поява яких заслуговує на увагу літературних критиків та читачів. Заснована у 2008 році газетою «Друг Читача». 

Лауреатами премії у різні роки ставали:
2012 – Антон Кушнір «Urban Strike»
2011 – Дара Корній «Гонихмарник»
2010 – Юрій Камаєв «Мед з дікалоном»
2009 – Антон Санченко «Баркароли»
2008 – Люко Дашвар «Село не люди»

Джерело: Друг Читача


0 коментарів

Залишити коментар

avatar