24 Квітня 2024, 09:10 | Реєстрація | Вхід
/ 14 вересня: Презентація книжки Persona non grata (м. Львів). - 4 Вересня 2012

14 вересня: Презентація книжки Persona non grata (м. Львів).

Категорія: «Події»
Дата: 04 Вересня 2012 (Вівторок)
Час: 10:34
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1785


14 вересня у львівській книгарні "Є" (просп. Свободи, 7) відбудеться презентація книжки "Persona non grata. Нариси про Нью-Йоркську групу, модернізм та ідентичність."

Спікери:

- Марія Ревакович, літературознавиця, авторка книжки; 
- Тамара Гундорова, літературознавиця, культурологиня; 
- Олена Галета, літературознавиця ЛНУ; 
- Андрій Мокроусов, відповідальний редактор видавництва «Критика» (модератор)

Обговорення, за аналогією до самої презентованої книжки, складатиметься з двох частин. У першій ви дізнаєтесь про унікальну Нью–Йоркську літературну групу, її учасників та особливості поетики. У другій – запрошені спікери запропонують ширше поглянути на окремі явища української літератури – від модернізму до постмодернізму, зокрема на гендерні аспекти, літературні канони, ідентичності тощо.

На презентації зможете задати цікаві вам запитання дослідниці Марії Ревакович, а також стати власником презентованої книги з дарчим підписом авторки.

«Найбільше аналізованих тут авторів об’єднує досвід неприхильної рецепції, досвід несприйняття з боку читацької авдиторії бодай на якомусь етапі їхньої творчої еволюції, якщо не загалом. Ці автори і тексти є своєрідною "літературою на окраїнах", яку радар офіційного процесу не завжди достатньо (або й узагалі не) фіксував, але яка становила й надалі становить важливе, а то й чільне, місце в історії української літератури. Низка пропонованих тут досліджень і має на меті довести цю приховану центральність».

Марія Ревакович


Про книжку


Книжка американсько-української поетки, перекладачки, критикині і літературознавиці д-ра Марії Ревакович із Вашинґтонського університету в Сіетлі містить вибрані праці двох останніх десятиліть, зосереджені навколо трьох тематичних вузлів: по-перше, феномену Нью-Йоркської групи (авторка колись входила до її складу, а згодом присвятила їй докторську дисертацію та численні розвідки й упорядкувала дві антології групи); по-друге, історія і теорія української модерністичної літератури; по-третє, проблеми творення ідентичности у письменстві України за часів незалежности. 

В першій частині поезію Нью-Йоркської групи – і цілого гурту загалом, і окремих його учасниць й учасників, насамперед Емми Андієвської, Патриції Килини та Богдана Рубчака, – розглянуто в естетичному, тематичному та дискурсивному аспектах і вписано у контексти як українського літературного процесу (еміґраційного і материкового), так і евро-американського модернізму. Особливу увагу приділено еротиці в творчості поетів і поеток Нью-Йоркської групи, естетиці гри, колізіям дегуманізації, поетиці вигнання та самовигнання, іншости й гомосексуальности тощо. 

У другій частині з перспективи ґендеру, географії, мови та ідентичностей проаналізовано окремі явища української культури минулого та нинішнього століть, від декадансу Агатангела Кримського, Михайла Яцківа і Володимира Винниченка до постмодернізму 1990-х років і його подальших трансформацій упродовж останнього десятиліття. 

Дослідниця детально розглядає жіночий дискурс і специфіку образів жінок в українському передреволюційному, ранньосовєтському, совєтському та постсовєтському письменстві, проблему реґіоналізму в сучасній прозі, динаміку творення літературних канонів і уявлень про них, соціолінґвістичні аспекти нової літератури тощо. 

Більшість зібраних тут есеїв українською мовою виходить у світ уперше, деякі раніше друкувала «Критика». Переклади заавторизовано, переглянуто та виправлено; книжка містить вибрану бібліографію та покажчик. 

Видання підготовано та здійснено в рамках науково-видавничої програми Інституту Критики за підтримки Українського наукового інституту Гарвардського університету та Наукового товариства ім. Шевченка в Америці з фонду ім. Івана й Елизавети Хлопецьких.

Більше про книжку тут: http://krytyka.com/cms/front_content.php?idart=1165


0 коментарів

Залишити коментар

avatar