28 Березня 2024, 15:57 | Реєстрація | Вхід
/ Павло Щириця став лауреатом премії Бориса Нечерди. - 4 Липня 2012

Павло Щириця став лауреатом премії Бориса Нечерди.

Категорія: «Новини»
Дата: 04 Липня 2012 (Середа)
Час: 15:32
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1675



Лауреатом літературної премії імені Бориса Нечерди 2012 року, заснованої Лігою українських меценатів та редколегією журналу «Київ», став Павло Щириця за книгу віршів «Місце Сили» (видавництво «Ярославів Вал»).
 
«Павло Щириця - поет винятково український. І поет винятково сучасний. Його оркестрація світу напродив багата. А ще - він поет запитань. До себе. До всіх нас. А відповіді на них - у кожного можуть бути свої», - зазначає Михайло Слабошпицький.

«Річ у тому, що Павло Щириця - поет не ретроспективний, а цілком сучасний; недарма-бо він позиціонує себе «холодноярцем, народженим у Києві»; а відтак ключовим у його книжці постає мотив не просто сили, а сучасного її виміру - я б сказав, сили як виразника культурного простору», - зауважує Іван Андрусяк.

«У віршах Павла Щириці пробивається те живе, що всоталося в плоть разом із родовою кров?ю і теплом паруючої землі - жаска автентика межичасся, коли «ярами вже дихає вакуум». Поет може дати зразки розкішного сюрреалізму, зазирнути по той бік метафори, і все це не для гри обмеженої і комфортної, а для того, щоб прорватися потаємною мовою ребелії, реконкісти, взисканого нашого рісорджименто. «Діалектом. Чи радше - арго», - висновковує Олександр Хоменко.

Книга «Місце Сили» особлива своїм підходом до творення художньої системи координат, з якої постає концепція поєднання Енергії Духу колишньої (отаманської, родової, творчої) з енергією людей ХХІ століття, яка існує на Території Братства. З неї черпає потугу Насіння Снів, яке проростає водночас звідусіль і нізвідки: з Тебе, Неба і з Нього... Виростає в Гойдалку Часу, де  вигойдується згадане і забуте, пройдене і прийдешнє, бачене і незнане і відкриває нам Таїну Шляху, який веде тебе до Місця Сили.

Премія присуджується щорічно до 11 липня - дня народження Бориса Нечерди за пошук нової поетичної мови, самобутні художні відкриття та утвердження нових напрямів в українській поезії.

Свого часу лауреатами премії імені Бориса Нечерди стали Іван Андрусяк, Юрій Буряк, Станіслав Бондаренко, Павло Вольвач, Валентина Давиденко, Сергій Жадан, Теодозія Зарівна, Анатолій Кичинський, Василь Слапчук та ін. 

Інформація: Буквоїд, Прес-служба Ліги українських меценатів


1 коментарів

avatar
Единственный текст, который удалось найти в текстовом варианте, вот:
"подих легень
переплавився в попіл легенд
знаковий день
аби знов не любить секонд-хенд
знаковий час
аби зайве пішло на дно
серпень погас
хоч тепло та все одно
чайки кричать
ніби мати мене гука
болі печать
в хмарах і без маяка
знають куди
тож пливуть наче сон навмання
чуєш зажди
каже та що мене зупиня
сонце відкрилось
аби ми зібрали хор
сіли на крилос
і перейшли в ре мінор"
Я понимаю, что стих 2006 года, возраст, то-сё...
Ну, так, покажите мне, в Сети, хоть что-то не такое наивно-тавталогично-мейнстримовое.
А, это - набор штампов, которыми уже крышечку кастрюльки срывает.
Может ли кто-то поделиться?
Премия за премией - сплошь филологи-журналисты.
А тексты?..
Что за казарма?

Залишити коментар

avatar