25 Квітня 2024, 15:28 | Реєстрація | Вхід
/ 24 травня: Презентація "Корабля дурнів" Себастіана Бранта та Юрія Чаришнікова (м. Київ) - 24 Травня 2012

24 травня: Презентація "Корабля дурнів" Себастіана Бранта та Юрія Чаришнікова (м. Київ)

Категорія: «Події»
Дата: 24 Травня 2012 (Четвер)
Час: 15:01
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1403



24 травня в Національній парламентській бібліотеці України «Грані-Т» та мистецьке об’єднання «ОстаNNя барикада» презентують подарункове видання поеми німецького сатирика XV століття Себастіана Бранта «Корабель дурнів». 23 травня в арт-ґалареї бібліотеки почала діяти виставка ілюстрацій до цієї книжки одного з найвідоміших сучасних українських художників-графіків Юрія Чаришнікова

Участь у презентації та відкритті виставки візьмуть головний редактор «Граней-Т» Олена Мовчан, доктор мистецтвознавства Ольга Лагутенко, арт-критик Марія Хрущак та актори Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого.

Як і попередні проекти «Граней-Т» і Юрія Чаришнікова («Записки сумасшедшего» і «Петербургские повести» Миколи Гоголя), нове видання «Корабля дурнів» є ідеальним поєднанням тексту (в майстерному перекладі Феофана Скляра) та ілюстративного ряду.

Німецький учений, юрист, доктор обох прав, талановитий представник літератури раннього німецького гуманізму Себастіан Брант (1458—1521) надрукував 1494 року в Базелі сатиричну поему з дивною назвою «Корабель дурнів». Цій книзі судилося стати незабаром найбільш читабельною не тільки в Німеччині, а й далеко за її межами. Поему відразу ж переклали латинською мовою, і вона стала відома вченим усієї Європи, бо латина тоді була мовою науки. За життя автора «Корабель дурнів» мав шість видань.
 
Німеччина переживала саме один із найскладніших періодів своєї історії. Феодальний лад відходив у минуле. Віяння часу не пройшли повз увагу Себастіана Бранта. У своїй сатирико-дидактичній поемі «Корабель дурнів» він дає в руки людям дзеркало, щоб вони впізнавали самих себе поміж дурнів і, набираючись розуму, ставали кращими. Прагнучи одним махом покінчити з пороками, автор у поемі будує корабель, на який садовить дурнів, тобто всілякі персоніфіковані дурощі, й везе їх у країну Наррагонію — Дурляндію. І все те, за його словами, робить він «задля користі й доброго повчання», «задля... заохочення до мудрості й... викорінення дурості та в ім’я виправлення роду людського». 

Брифінґ, присвячений презентації книги, що не втратила своєї актуальності за більш ніж півтисячі років, відбудеться 23 травня о 12:15 на другому поверсі кулуарів Верховної Ради України (Київ, вул. Грушевського, 5).

Презентація книги
24 травня 17:00 Центральний корпус Національної парламентської бібліотеки України, м. Київ, вул. Грушевського, 1

Виставка робіт Юрія Чаришнікова
23-29 травня Центральний корпус Національної парламентської бібліотеки України, арт-ґалерея (2 поверх), м. Київ, вул. Грушевського, 1

Акредитація ЗМІ: Тетяна Терен
+38 (095) 3173224      
press_grani@ukr.net

Подія у Facebook: 


0 коментарів

Залишити коментар

avatar