18 Квітня 2024, 16:16 | Реєстрація | Вхід
/ 16 березня: вечір пам’яті Христини Алчевської (м. Харків) - 14 Березня 2012

16 березня: вечір пам’яті Христини Алчевської (м. Харків)

Категорія: «Події»
Дата: 14 Березня 2012 (Середа)
Час: 16:06
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1429



16 березня о 15.00 в Харківському літературному музеї (вул. Фрунзе, 6, ст. м. «Архітектора Бекетова» або «Пушкінська») відбудеться вечір пам’яті Христини Олексіївни Алчевської (з нагоди 130-річчя від дня народження).

«Ви схожі на лілею, яку всі люблять, але ніхто не пригорне до серця». Ці слова, які Ольга Кобилянська адресувала Христі Алчевській, стосуються, певно, і її самої. Обидві вони належали до того типу жінок, яким кохані чоловіки не відповідали взаємністю. І це вивільнило їм час для творчості. Сьогодні їхній доробок  розглядається у підручниках, монографіях і обговорюється на гендерних семінарах, хоча творчість Ольги Кобилянської є більш дослідженою, як і її біографія. 

Про Христю Алчевську навіть у Харкові, місті, де вона прожила все своє життя, знають надзвичайно мало. А проте, свідома власної ролі в українській літературі, сама Христя сказала Панасу Любченку вже у тридцятих: «З літератури мене викинути не вдасться!»

Про сліди Христі Алчевської в літературі і взагалі в культурному житті Харкова першої третини ХХ століття йтиметься на зустрічі в Літмузеї. Завдяки Харківській державній бібліотеці ім. В. Г. Короленка відвідувачі зможуть познайомитися з прижиттєвими виданнями авторки, дізнатися більше про її життя, почути вірші поетки, а ще скласти листівочки з її віршами і забрати їх собі на пам'ять.
 
Вхід до музею 10 грн 50 коп (5 грн 50 коп для учнів та студентів)

Джерело: Буквоїд


0 коментарів

Залишити коментар

avatar