16 Квітня 2024, 17:01 | Реєстрація | Вхід
/ 2 березня PinchukArtCentre проведе літературно-мистецьку акцію «Долі окремих людей». - 29 Лютого 2012

2 березня PinchukArtCentre проведе літературно-мистецьку акцію «Долі окремих людей».

Категорія: «Події»
Дата: 29 Лютого 2012 (Середа)
Час: 17:30
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1282



Ансельм Кіфер, Велимир Хлєбников: долі окремих народів
В п’ятницю, 2 березня 2012, о 21:00 PinchukArtCentre запрошує всіх поціновувачів сучасного мистецтва долучитися до літературно-мистецької акції «Долі окремих людей». В рамках події буде представлено літературний колаж, що ґрунтується на творі «Наша основа» поета-футуриста Веліміра Хлєбнікова. Саме з цього твору походить ідея, що лягла в основу картини німецького художника Ансельма Кіфера «Велімір Хлєбніков: долі окремих народів», представленої на виставці «Колекційна платформа 2: Циркуляція».

Кіфер створив низку робіт, присвячених філосовським пошукам Хлєбнікова. «Велімір Хлєбніков: долі окремих народів» – один із творів цієї серії. Величезне полотно зображує майже фантастичний морський пейзаж, з вмонтованою у нього свинцевою моделлю військового корабля. У лівій верхній частині картини розміщено напис німецькою мовою – «Велімір Хлєбніков. Вчення про війну. Морські битви відбуваються кожні 317 років», а у правій – «Долі окремих народів».

Колаж, що буде представлений в рамках акції, доповнює і розвиває думки Хлєбнікова та Кіфера прикладами з російської та української літератури авангарду, зокрема вміщує твори Володимира Маяковського, Олександра Введенського, Майка Йогансена, Михайля Семенка, Гео Шкурупія. Діалог, що об’єднає літературний текст та роботу Кіфера, надасть відвідувачам унікальну можливість отримати глибше розуміння проекту видатного митця сучасності, а також представить культурно-філософське тло, на фоні якого створювалася робота.

У заході візьмуть участь актори театру «ДАХ» - Ігор Постолов і Соломія Мельник.

«Долі окремих людей» продовжує особливий формат літературних читань (вперше представлений акцією «Чути, щоб бути почутим» в рамках проекту Сінтії Марселле «Бачити, щоб бути побаченим»), коли певна літературна подія повністю присвячується глибокому проникненню у широке поле смислів та перегуків в історії культури. Літературна програма є невід’ємною частиною освітньої платформи PinchukArtCentre.

Акція розпочнеться о 21:00 на 4 поверсі арт-центру у залі з роботою Ансельма Кіфера «Велімір Хлєбніков: Долі окремих народів». Цього дня арт-центр працюватиме до 22:30. Вхід вільний.

Розклад літературно-мистецької акції «Долі окремих людей»:

21:00 – 21:15 – збір глядачів у залі з роботою Ансельма Кіфера, 4-й поверх. Вступне слово Олександра Михеда, куратора акції;
21:15 – 22:00 – читання акторами театру «ДАХ» експериментального літературного колажу, що ґрунтується  на творі «Наша основа» Веліміра Хлєбнікова; 
22:00 – 22:15 – нагода поспілкуватися і поставити запитання учасникам вечора.

Ансельм Кіфер розпочав свою мистецьку кар’єру 1969 року серією чорно-білих фотографій «Окупації». На фотографіях художник зобразив себе на тлі пам’ятних місць Європи, простягнувши руку у нацистському привітанні. Цим проектом художник окреслив свої пошуки у переосмисленні післявоєнної німецької історії.

Кіфер народився у 1945 році у місті Донауешінген (Німеччина) лише за два роки до капітуляції Німеччини. Відтоді художник розглядає свою власну історію у поєднанні з національною. Власне історія стає водночас джерелом натхнення та темою художнього дослідження митця. Кіфер здобував освіту в академіях мистецтв у Фрайбурзі та Карлсруе. На початку 1970-х рр. він навчався у Йозефа Бойса в Дюссельдорфі, хоча й не був його офіційним учнем. Саме Бойс залучив його до осмислення ідеї німецького духу в естетиці та політиці. З тих пір міфологія та власне міфотворчість визначають мистецькі спрямування Кіфера. У своїх творах художник досліджує такі універсальні теми, як космологія, алхімія, каббала, спірітуалізм, а також звертається до творчості видатних художніх особистостей таких, як німецький композитор Ріхард Вагнер та єврейський поет Поль Целан. Відомий російський мислитель і поет, один із засновників російського футуризму Велімір Хлєбніков «посідає особливе місце в пантеоні Кіфера», як зазначає Поль Арденн

Дізнатись більше про Веліміра Хлєбнікова: http://hlebnikov.ouc.ru/

Зареєстровані учасники заходу допускаються в арт-центр без черги. Для попереднього запису та отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь за наступними контактами:

Тел.: +38 044 590-08-58
E-mail: info@pinchukartcentre.org



0 коментарів

Залишити коментар

avatar