29 Березня 2024, 08:21 | Реєстрація | Вхід
/ «Контрабанда» української поезії до Польщі: вийшла антологія «Дольки помаранч». - 10 Січня 2012

«Контрабанда» української поезії до Польщі: вийшла антологія «Дольки помаранч».

Категорія: «Події»
Дата: 10 Січня 2012 (Вівторок)
Час: 15:43
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1302



У варшавському видавництві «Korporacja Ha!art» вийшла друком двомовна українсько-польська антологія нової української поезії «Дольки помаранч». Переклала польською та упорядкувала тексти Анета Камінська. Окрім перекладів та оригіналів у 750-сторінковому фоліанті вміщена інформація про авторів та докладна бібліографія.
 
««Дольки помаранч» – це плід… незвичайних поїздок і пригод. Це вибрана й зібрана, виходжена й вистояна, притягнена, провезена контрабандою через кордон найсвіжіша українська поезія», – пише перекладачка у передмові до книги.
 
До антології увійшли тексти авторів, які народилися в 1960-х, 1970-х і 1980-х роках, це: Оксана Забужко, Віктор Неборак, Юрій Іздрик, Марія Шунь, Назар Гончар, Роман Садловський, Іван Лучук, Іван Андрусяк, Маріанна Кіяновська, Мар’яна Савка, Оксана Луцишина, Дмитро Лазуткін, Катріна Хаддад, Олена Гусейнова, Олег Коцарев, Богдана Матіяш, Любов Якимчук, Богдан-Олег Горобчук, Андрій Любка.

«Постійно тримаючи в пам’яті антологію Богдана Задури «Вірші завжди вільні», я хотіла представити інший склад авторів, – ідеться в передмові до антології «Дольки помаранч», – щоб польські читачі склали собі якнайширший і якнайповніший образ сучасної української поезії. Я також не включала авторів, уже відомих у Польщі з публікацій у літературних часописах, виступах і навіть виданих книжок, як-от Юрія Андруховича, Сергія Жадана, Андрія Бондаря, Галини Крук чи Остапа Сливинського (хоча, зрештою, люблю і ціную їхню творчість)».
 
Завдяки активній діяльності Анети Камінської один з відомих українських прозаїків став поетом: «Один із авторів (Юрій Іздрик) є, власне кажучи, прозаїком, – зазначає Анета Камінська, – але спеціально на моє прохання він написав для цієї антології два цикли віршів, тож я вмістила їх тут, сподіваючись, що він напише більше й визначатиме напрямки сучасної українській поезії (так як він визначає їх у прозі)».
 
Видання здійснено в рамках Європейського Стадіону Культури та реалізоване завдяки Національного Центру Культури у Польщі.
 



0 коментарів

Залишити коментар

avatar