25 Квітня 2024, 22:44 | Реєстрація | Вхід
/ Шість книжкових проектів Міжнародного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ - 11 Серпня 2011

Шість книжкових проектів Міжнародного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ

Категорія: «Фестивалі»
Дата: 11 Серпня 2011 (Четвер)
Час: 16:19
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1730



2-4 вересня в рамках ІІ Міжнародного 
поетичного фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ 
буде презентовано п’ять книжкових проектів. 

Шостий книжковий проект, нова прозова книга Юрія Андруховича «Лексикон інтимних міст», 
буде представлена 11 листопада у Києві.

Презентація книжкових  проектів фестивалю MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться у Чернівцях, у внутрішньому дворі Ратуші, 2 вересня о 15:00. Буде презентовано видання, реалізовані фестивалем у 2011 році: поетичні збірки Богдани Матіяш та Катерини Бабкіної, білінгвальний поетично-візуальний книжковий проект Ірини Вікирчак та Мілени Фіндайз, український переклад книги віршів та есеїв Ігоря Померанцева. Також в рамках MERIDIAN CZERNOWITZ 2011 буде презентовано Альманах фестивалю, що містить поезії учасників українською мовою.

Збірка поезій Богдани  Матіяш «Твої улюблені пси та інші звірі” є своєрідним продовженням її попередньої книжки «Розмови з Богом». Нова  книжка  відкривається віршованим «зачином втоми і відчаю», однак, подальші мандри, розмови, роздуми та спогади Богдани Матіяш провадять читача до останнього слова збірки – до «раю».

Книжка Катерини Бабкіної «Гірчиця» – це збірка особистих наївних віршів, ритмічних та римованих, що не містить жодного верлібру і жодного неживого тексту – натомість трошки гумору, гіркоти, відстороненості, жалю, ніжності, живих нелітературних слів та ненормативної лексики. Автором дизайну обкладинки та ілюстрацій до наївних поезій є відома українська художниця Гриця Ерде.

Книга Ірини Вікирчак та Мілени Фіндайз під назвою «ZeitZug: Czernowitz-Prag-Wien» – це міжнародний австрійсько-чесько-український культурний проект. Основна мета – об’єднання культурного простору європейських країн на основі їхньої спільної історії. Проект є намаганням реалізувати ретроспективну утопію. Назва книги вибрана не випадково – йдеться про три міста, тісно пов‘язані історією, поезією та долями авторів проекту. Книга буде двомовною (німецько-українською) та включатиме 60 віршів з перекладами. Автори проілюструють вірші одна одної художніми фотографіями. Переклади поезій здійснили Клаудія Дате (з української на німецьку) та Петро Рихло (з німецької на українську).

Книга есеїв та поезій Ігоря Померанцева «Винные лавки», що була видана 2010 року і стала першим незалежним книжковим проектом MERIDIAN CZERNOWITZ, виходить українською мовою. Деталі про тонкощі перекладу і трансплантації текстів з російської мовної дійсності в українську можна буде довідатися на презентації від самого автора та перекладача.

В продовження літературних активностей фестивалю, 11 листопада 2011 року у Києві буде презентовано виданий в рамках MERIDIAN CZERNOWITZ новий прозовий доробок Юрія Андруховича – «Лексикон інтимних міст». Презентація відбудеться о 19.00 в Культурно-освітньому центрі «Майстер-клас».

II Міжнародний поетичний фестиваль MERIDIAN CZERNOWITZ відбудеться у Чернівцях з 2 по 4 вересня 2011. Основною метою фестивалю є повернення Чернівців на культурну мапу Європи й розвиток діалогу між сучасними українськими поетами та їх зарубіжними колегами.

Серед цьогорічних учасників: з Німеччини: Міхаель Августін, Уляна Вольф; з Австрії: Роберт Шіндель, Мілена Фіндайз; зі Швейцарії: Ільма Ракуза, Рафаель Урвайдер, Ервін Мессмер та Ганс Рупрехт; із Франції: Валері Рузо, Еммануель Мозе та Бруно Женест; з Ізраїлю: Хагіт Гроссман; із  Польщі: Богдан Задура, Маріуш Гжебальський, Анета Камінська; з Молдови:  Грігоре Кіпер; з України: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Ігор Померанцев, Андрій Бондар, Олександр Ірванець, Остап Сливинський, Богдана Матіяш, Катерина Бабкіна та інші. А також спеціальний гість із Німеччини – директор Literaturwerkstatt Berlin Томас Вольфарт.

Сайт фестивалю: www.meridiancz.com



0 коментарів

Залишити коментар

avatar