29 Березня 2024, 16:47 | Реєстрація | Вхід
/ Визначено цьогорічних лауреатів премії імені Івана Франка - 3 Серпня 2011

Визначено цьогорічних лауреатів премії імені Івана Франка

Категорія: «Конкурси»
Дата: 03 Серпня 2011 (Середа)
Час: 10:07
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1378



Цього року на здобуття премії було висунуто близько п’ятдесяти творчих робіт — публікації у друкованих ЗМІ, теле- та радіопрограми, а також наукові праці в галузі інформаційної сфери.

Після обговорення шляхом відкритого голосування Комітет ухвалив рішення присудити премію імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності у таких номінаціях:

- у номінації «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» - Василеві Дем’яніву, головному редактору газети «Коломийський вісник» за публікацію «Паркові узурпатори, або Цісар заплакав би…», оприлюднену в газеті «Коломийський вісник».
Автор розповідає про історію Коломийського парку культури і відпочинку ім. Трильовського та боротьбу громади міста проти ділків, які намагаються приватизувати територію центрального парку.

- у номінації «За кращий твір у телевізійній сфері» – творчій групі Донецької ОДТРК (у складі автора програми, редактора Олександрини Кругленко, режисера Оксани Морозової, оператора Антона Сєчіна, звукорежисера Юрія Ємеліна, відоінженера Артура Гурейкова) за телевізійну програму «Повернення. Реквієм», яка присвячена донбаському періоду життя видатного поета, правозахисника Василя Стуса. Цей твір відкриває цікаві сторінки у біографії поета, допомагає по-новому оцінити його особистість. У програмі використано цікавий архівний матеріал і власні телевізійні і фотоматеріали.

- у номінації «За кращий твір у радіомовній сфері» –   творчій групі Полтавської ОДТРК ( у складі автора, журналіста, директора ТО програм Полтавського обласного радіо Інни Якобенко, звукорежисера Петра Сливки, звукооператора Олександра Сипітого) за радіопередачу «Земля, позичена в дітей». У цій програмі фермер Володимир Ярошенко ділиться із слухачами рецептами виживання у сільській місцевості на Полтавщині.  - у номінації «За кращу наукову роботу в інформаційній сфері»  – Володимиру Білінському (Дунаєвщина, Хмельницька область) за книгу «Країна Моксель, або Московія». У книзі повідомляються факти, взяті з історичних джерел, що свідчать про справжню історію Російської імперії у неспотвореному вигляді. Книжка дає змогу пізнати причини замовчування й викривлення офіційною радянською історіографією правди про московитів і Московське князівство.

Вручення дипломів лауреатам відбудеться у рамках урочистих заходів з відзначення 155-річчя з дня народження Івана Франка, які відбуватимуться наприкінці серпня. (Про дату вручення дипломів буде повідомлено додатково). 
 
Премію ім. Івана Франка в галузі інформаційної діяльності засновано 2004 року. Нею відзначаються автори нових оригінальних публіцистичних творів, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національної свідомості та самобутності, спрямовані на державотворення і демократизацію українського суспільства.

Твори на здобуття премії ім. І. Франка подаються щорічно, до 1 травня, на адресу Держкомтелерадіо України (Київ-1, Прорізна, 2). Твори мають бути опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Премії.

Премія присуджується щорічно до дня народження Івана Франка - 27 серпня - у розмірі двох тисяч гривень кожна за рахунок коштів, передбачених на цю мету в державному бюджеті, і розподіляється Державним комітетом телебачення і радіомовлення України в чотирьох номінаціях.

Свого часу лауреатами премії ім. І. Франка стали автори телевізійних програм Андрій Цаплієнко, Єгор Бенкендорф, Галина Устенко-Гайдай, Костянтин Стогній, Леонід Мужук, автори радіопрограм Світлана Короненко, Володимир Різун, Юрій Шаповал, Василь Бирзул, автори публікацій у друкованих ЗМІ Сергій Шевченко, Олександр Балабко, автори наукових праць Анатолій Марущак, Іван Мащенко та інші.
 
Інформація: Держкомтелерадіо України, Буквоїд



0 коментарів

Залишити коментар

avatar