25 Квітня 2024, 18:35 | Реєстрація | Вхід
/ АУП звернувся із відкритим листом до МВФ та уряду - 19 Квітня 2010

АУП звернувся із відкритим листом до МВФ та уряду

Категорія: «Новини»
Дата: 19 Квітня 2010 (Понеділок)
Час: 20:53
Рейтинг: 0.0
Матеріал додав: pole_55
Кількість переглядів: 1433



Асоціація українських письменників (АУП) на чолі із Тарасом Федюком звернулася із відкритим листом до МВФ, Миколи Азарова та Сергія Тігіпка, у якому заявила рішучий протест проти намірів скасувати пільги для вітчизняних книговидавців. Подаємо текст звернення.  

Голові представництва МВФ в Україні панові Максу Альєру

Прем´єр-міністру України Миколі Азарову

Віце-прем’єру України пану Сергієві Тігіпку

Вельмишановні панове!

Асоціація українських письменників висловлює свій рішучий протест та обурення спільними планами української влади та міжнародних організацій зі знищення української книги шляхом скасування і так мізерних пільг вітчизняному книговиданню.

Вам як людям, інтереси яких лежать швидше у фінансовій, ніж у культурній сфері, цікаво буде дізнатися, що книжка – це передусім культурний продукт, а тільки потім – товар. Книжка є однією з основних форм існування культури і саме з книгодрукування почався сучасний інтелектуальний, а як наслідок – технічний, інформаційний та економічний прогрес, результатами якого ми всі зараз користуємося.

Ви чудово знаєте, а якщо не знаєте, то поінформуємо – вітчизняна книжка сьогодні ледь жевріє. Причиною цього є абсолютна байдужість усіх урядів України до її долі і нерозуміння ними того факту, що інформаційний та культурний простір держави є не менш важливим , ніж економічний. Ви, мабуть, не усідомлюєте, що книжка є унікальним продуктом розвитку нації, який не можна замінити генетично-модифікованими товарами з-за кордону. Втрата вітчизняної книжки незворотньо призведе до втрати національної культури. А те, що в результаті ваших податкових новацій буде втрачено книговидання, не викликає сумнівів – подібна спроба вже була здійснена 2004 року і в результаті видавництва зупинилися.

Книжка, панове – це не ковбаса і не металопрокат. Тому перед тим, як планувати „новації” шестирічної давнини, варто було порадитися з культурною громадськістю. Хто консультував вас у питанні книговидання? Чи ви зверталися до творчих спілок та Асоціації книговидавців?

Дивно, що українська влада раз у раз шукає джерела фінансування свого дірявого бюджету у царині культури, яка й так фінансується за квазізалишковими принципами. А ще дивніше, що поважні міжнародні структури дозволяють собі варварське втручання у національну культуру великої європейської країни. Адже у себе в Європі ви пишаєтеся книгарнями та бібліотеками – то що, Україна не має права на власну книжку?

Ми категорично протестуємо проти спроб української влади здійснити теракт проти вітчизняної книжки, прикриваючись короткозорими європейськими бюрократами. Ми закликаємо вас зупинитися і згадати, що ви передусім – люди, а вже потім – начальство та бізнесмени. 

Президент асоціації

українських письменників                                                        Тарас Федюк

На фото: Тарас Федюк



0 коментарів

Залишити коментар

avatar