19 Квітня 2024, 23:57 | Реєстрація | Вхід

Турнір імені Нестора Літописця визначив трьох найкращих

Дода_ла: pole_55 08 Листопада 2016 о 16:52 | Категорія: «Репортаж» | Перегляди: 2976
Матеріал підготува_ла: Микола Третяк | Зображення: Богдан Пошивайло


5 листопада в Музеї книги і друкарства України відбувся Перший поетичний турнір імені Нестора Літописця. Переможця оголосять 9 листопада о 18:30 в тому ж музеї під час святкування Дня української мови та писемності.

У турнірі взяли участь 15 молодих поетів, рекомендованих різними творчими об’єднаннями та видавництвами. Це – Анна Малігон, Дмитро Лазуткін, Павло Коробчук, Елла Євтушенко, Юлія Стахівська, Остап Микитюк, Світлана Дідух-Романенко, Заза Пауалішвілі, Тарас Малкович, Богдан-Олег Горобчук, Катерина Девдера, Вано Крюґер, Вік Коврей, Яніна Дияк, Лесик Панасюк. 

На фото: Анна Малігон. Фотограф: Богдан Пошивайло.

Молоді, але вже визнані автори (серед умов участі була наявність друкованої збірки) продемонстрували цікаві, індивідуальні й стилістично розмаїті манери письма та читання. Всі учасники отримали подарунки – антологію «Київські неокласики» видавництва «Смолоскип». Журі в складі в.о. директора Інституту книги Ростислава Семківа, критика Ганни Улюри, редактора і критика Інни Корнелюк, а також співробітниці Музею книги і друкарства України Інни Мочарник провели два тури змагання. 

До фіналу вийшли Елла Євтушенко, Тарас Малкович, Юлія Стахівська, Павло Коробчук, Дмитро Лазуткін, Анна Малігон. А переможцями стали (в алфавітному порядку):
  1. Павло Коробчук,
  2. Тарас Малкович,
  3. Юлія Стахівська.
На фото: Юлія Стахівська, Тарас Малкович, Павло Коробчук. Фотограф: Богдан Пошивайло.

Хто з них отримав першу премію, стане відомо 9 листопада на святковому концерті до Дня української мови та писемності. Переможець дістане пам’ятну статуетку із зображенням Нестора Літописця, також грошову премію і почесний диплом. Лауреати другої та третьої премії теж отримають грошові винагороди і дипломи.

Турнір імені Нестора Літописця засвідчив яскравість образів, сенсів і формальних прийомів українських поетів поколінь останніх десятиліть, їхній зв’язок із національною та світовою літературною традицією, високий рівень товариської конкуренції. Турнір став важливим прикладом підтримки творців сучасної поезії, яка є одним із важливих складників культурної ідентичності країни, одним із її репрезентантів на міжнародній арені.


Поетичний турнір імені Нестора Літописця заснований Міністерством культури України спільно із видавництвом «Смолоскип» і приурочений святкуванню Дню української писемності та мови, який відзначають 9 листопада – в день пам’яті Преподобного Нестора Літописця.

Матеріал підготував: Микола Третяк. Світлини: Богдан Пошивайло

0 коментарів

Залишити коментар

avatar