29 Березня 2024, 08:50 | Реєстрація | Вхід

В Україні засновано літературну агенцію «Acris»

Дода_ла: pole_55 04 Серпня 2016 о 08:19 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 4683
Матеріал підготува_ла: Марк Оплачко | Зображення: літературна агенція «Acris»


1 серпня в Україні розпочала роботу літературна агенція «Acris» (з лат. «гострий»), яку заснували Любов Кривуца та Марк Оплачко. Її основними завданнями є пошук перспективних авторів, редагування рукописів, комунікація з видавцями та просування книг.

«Ми створюємо літературну агенцію за західним зразком, яка працюватиме помічником автора та видавця. – розповідає Марк Оплачко. – Зараз практично жоден український паблішер не допомагає письменнику в тому, щоб його романи ставали кращими. І, насправді, це не є їхньою функцією. Але з іншого боку, цікава історія – це саме те, чого покупець очікує від придбаної книги. Саме тому й потрібна наша літературна агенція – для активізації здорових процесів на видавничому ринку».

Співзасновник агенції Acris Марк Оплачко та письменник Макс Кідрук

Амплітуда жанрів, із якими готові працювати засновники, доволі широка: детективи, трилери, містика, фантастика, пригодницькі та історичні романи. Проте вони готові переглянути свої пріоритети в тому разі, якщо твір їм сподобається.

«Історія, перш за все, має бути цікавою. Сюжет має надзвичайно важливе значення, – пояснює Любов Кривуца. – Події твору мають захоплювати читача, переносити його у вигаданий світ так, щоб він не захотів його покидати, поки не дочитає до кінця. Для нас також важливе значення має стиль автора. Якщо він органічний і легкий, то таку книжку набагато приємніше читати».

Сьогодні літагенція взялася за промоцію нового трилера Макса Кідрука «Зазирни у мої сни», який вийде на початку вересня, а також організовує презентаційний тур із цим романом містами України. 

Співзасновники літературної агенції «Acris» Марк Оплачко та Любов Кривуца

Детальнішу інформацію можна отримати на сторінці літературної агенції у Фейсбуці або ж на презентації, яка відбудеться на Форумі Видавців.

«У нашій країні є нікому не відомі автори, які дуже сильно хочуть стати письменниками, але пишуть «у шухляду», при цьому не знаючи, як навчитися писати краще. У нашій країні є видавці, книги яких ти береш читати з незмінною радістю в серці, проте які друкують дуже обмежену кількість творів українських авторів. Зрештою, у нашій країні є читачі, які хочуть насолоджуватись цікавими історіями, але їм страшно брати до рук сучасну українську літературу...

Здавалося б, все є, але чогось не вистачає. Не вистачає ланки, яка б спричинила активнішу взаємодію між цими елементами. Ми ще не знаємо, чи в нас вийде стати такою об’єднавчою ланкою, але, якщо чесно, нам того дуже хочеться. І ми будемо робити усе від нас залежне для того, щоб цього досягти. А той, хто шукає, – знайде. Хто стукає, тому і відчинять!»



Любов Кривуца – літературознавець, співзасновниця літературної агенції «Acris». У 2016 році закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Українська мова і література, англійська мова». Досліджує сучасний світовий літературний процес, цікавиться порівняльним літературознавством та перспективами просування української літератури на міжнародний рівень. Із 2015 року – учасниця команди волонтерів письменника Макса Кідрука.

Марк Оплачко – менеджер проектів у сфері культури, літературний агент Макса Кідрука. Співзасновник літературної агенції «Acris». Засновник та менеджер проектів МГО «Література.РВ» (2011-2016), засновник та натхненник інтернет-спільноти «Книжковий простір «Ґавра» (з 2015 року). У 2015 році був учасником спеціального проекту «Академія культури і освіти» від Goethe-Institut Ukraine.

4 коментарів

avatar
А поезiя Вас не цiкавить?
avatar
Ні, з поезією ми не працюємо.
avatar
Є в принципі в мене добірки які писав але не закінчив
avatar
На сьогодні в мене є завершені два романи і збірка мініатюр та оповідань. Які умови співраці з Вами і що для цього потрібно? Буду вдячний за відповідь. З повагою, Пидюра Олександр.

Залишити коментар

avatar