19 Квітня 2024, 06:28 | Реєстрація | Вхід

Шалені «Пси» порвали Atlas

Дода_ла: pole_55 17 Травня 2016 о 14:00 | Категорія: «Репортаж» | Перегляди: 3306
Матеріал підготува_ла: Тетяна Майборода | Зображення: Валентин Кузан


Нещодавно у столичному клубі Atlas відбувся концерт-презентація нового альбому популярного серед поціновувачів сучасної української музики тандему Жадан і Собаки. Ця літературно-музична колаборація існує всього на рік менше, ніж Юрій Андрухович співпрацює з Karbido, тобто 9 років. Це, знову ж-таки, досить багато для подібного штибу проектів, а отже ще один аргумент на користь того, що у цих пацанів усе надовго й серйозно. Цього часу цілком вистачило, аби відомий український письменник Сергій Жадан записав разом із харківським ска-панк гуртом Собаки в Космосі чотири успішних альбоми і з усе більш наростаючою популярністю та відвідуваністю їхніх концертів продовжував гастролювати не тільки Україною, а й за кордоном.

Фанів біля входу зібралося стільки, що утворилася величезна черга, яка розтягнулася на пів вулиці.  Зважаючи на це, концерт почався із затримкою, але потім запальні танці тривали близько двох годин – всі кричали «біс» так переконливо, що музиканти виходили на нього аж два рази, а шанувальники все одно не хотіли розходитися ще довго.


Проте варто більше зосередитися не так на концерті, як на треках із нового альбому. Вже сама його назва «Пси» ніби натякає, що лірики у цих піснях буде небагато, але це радше плюс, аніж мінус. Хоча у них вміщено достатньо драматизму та динаміки, аби меломани відчули, що це все ті ж самі Жадан і Собаки, тільки ще більш різкіші та гостріші у своїй соціальній позиції, яку вони вміло висловлюють за допомогою музичних засобів  передачі інформації з середовища внутрішнього у середовище зовнішнє.  

В альбомі вміщено десять треків, які справді без перебільшення чіпляють за живе і змушують тебе ставити їх на ріплей:

1. Інтро. 2. Мамона. 3. 10 праведників. 4. Єрусалим. 5. Ребе. 
6. Листопад. 7. Пси. 8. Нова Поліція. 9. Рок-музикант. 10. Заїбали

Деякі з них музиканти презентували ще минулого року (як і дебютний кліп на пісню «Листопад») на концертах та фестивалях, але кілька пісень все ж стали справжнім одкровенням і несподіванкою для спраглих цього космічного ска-панку. З кожним альбомом цей на перший погляд абсолютно безтурботний та веселий тандем стає все серйознішим та проникливішим, що свідчить про зміни в їхній творчості не лише кількісні, а й передовсім якісні. І це тішить, адже хлопці постійно шукають нове звучання у вже заданій стилістиці, що свідчить про розвиток мелодики, саунду і все наростаючий інтерес до їхньої творчості з боку абсолютно різношерстої публіки. Так, якіснішими стають і записи альбомів. Наприклад, новий альбом Жадану та Собакам вкотре допомагав записувати берлінський музикант харківського походження та давній друг Юрій Гуржи (також зробив ремікс пісні «Instagram» для попереднього альбому «Бийся за неї»). 
  

А про особливості написання власних пісень і також кілька цікавих фактів про роботу над новим альбомом розповів перед концертом сам Сергій Жадан:

«У кінцевий варіант альбому увійшла пісня «Рок-музикант» і це другий варіант запису. Перший ми робили минулого літа у Мінську. Ми там давали концерти і власне зокрема поїхали туди для того, щоби записати цю пісню. До нас звернулася з цим одна білоруська ініціатива – вони займаються промоцією білоруської культури і вони нас запитали, чи не хочемо ми щось записати білоруською. На що я їм сказав – давайте ми Лявона Вольського що-небудь заспіваємо. Я Лявона давно люблю і запрошував його до Харкова, перекладав. Ми знайшли пісню «Мрої» «Рок-музикант» і записали в Мінську, але до диску потрапив зовсім інший варіант – ми його переписали. 

Наш матеріал, який увійшов до альбому, мастерингували у Abbay Road Studios в Лондоні. Тому ми ось так якось все намагаємося шукати різні варіанти зведення і мастерингування матеріалу, цього разу вирішили звернутися до «класиків». Ну і нам, звичайно, воно, в принципі, подобається.

У нас є також пісня «Заїбали». Ми її «викинули» в мережу і очікувано наш меседж був зрозумілий невірно. Тому що всі написали, що ми висміюємо політиків. Насправді в цій пісні йдеться про виборців, про їхню недалекозорість і їхню коротку пам’ять, про їхню інфантильність і безвідповідальність. Але виборцям не подобається, власне, це визнавати, тому вони говорять, що ми співаємо і висміюємо наших політиків. 



Кліп на пісню «10 праведників» ми знімали в Кременчуці у виховній колонії. Минулого літа ми поїхали туди в серпні напередодні Дня незалежності і дали хлопцям концерт. З нами поїхав і наш друг Міша Лук’яненко, який знімав кілька наших кліпів і кіно про нас, він узяв двох операторів і вони там намагалися знімати відео. Але все це ускладнювалося тим, що тих, хто там «сидить» – цих хлопців – не можна знімати в обличчя без їхнього дозволу. Тому там усе знято таким чином, що їх видно лише з потилиці або якимось загальним планом. Теж от така якась специфіка цього матеріалу. 

Ідея «Псів» (пісні – прим. авт.) виникла теж після цього концерту у виховній колонії – вона якраз про людей, які виростають на вулицях і в яких не так багато шансів у цьому житті реалізуватися, але які за ці шанси хапаються зубами і намагаються якось себе в ньому знайти. Власне з цього і постала ціла ця от ідея нашого альбому». 

Так, справді, альбом вийшов напрочуд щемкий і по-особливому драйвовий. Тема псів, але з дещо інакшою патетикою, звучить також і в «Бийся за неї». Тоді гурт спеціально записав польський кавер «Pies» на пісню Іггі Попа і The Stooges «I wanna be your dog» у перекладі Марціна Свєтліцького для цієї платівки – його Жадан і Собаки теж досить часто виконують разом на концертах. Зрештою, не дарма ж вони самі називаються псами, які літають у цьому музичному космосі кожен на своїй орбіті, але неодмінно тримаючись один одного.  


Альбом «Пси» доступний для вільного прослуховування на https://soundcloud.com/zhadansobaki
Диски з сьогоднішнього дня можна замовити через офіційну онлайн-спільноту Жадана і Собак з доставкою по Україні Новою Поштою.

Усі новини, деталі замовлення дисків, інформацію про події  та корисні посилання можна знайти на сторінці Жадан і Собаки у FB http://facebook.com/JadanDogs/

Таня Майборода

0 коментарів

Залишити коментар

avatar