24 Квітня 2024, 11:26 | Реєстрація | Вхід

«Бо магія вдалася». Като Деспаті про «Любов практичну» Христини Лукащук

Дода_ла: pole_55 07 Квітня 2016 о 15:30 | Категорія: «Огляди, рецензії» | Перегляди: 2082
Матеріал підготува_ла: Като Деспаті | Зображення: Наталя Шинкаренко, фрагменти обкладинки книжки


Збираючи нектар, бджола ще певний час працює з ним – вигущуює, збагачує та вибирає зайву воду. Коли нектари визрівають в меди  бджола заливає їх в комірку й запечатує воском, рідше  в матову палітурку з частковою ламінацією, як от Христина Лукащук, архітекторка, малярка, мисткиня, приватна галеристка, письменниця й ілюстраторка, винуватиця мого дводенного уже щасливого безсоння.  Мед, безумовно, визрів у «Любов практичну».

 



Направду, я не кваплюсь на запросини читати «про любов»  так, зазвичай, сервірують суху зоотехніку й назвіть мені дурніше марнотратство, ніж поїдати фаст-фуд фізичності і бути ситим та вдоволеним нею самою, без спраги пірнати й занурюватись, глиблячи таїнство на міру кожного нового сягання. 



В «Любові практичній» авторка хитро заманює всіх, хто, свідомо чи ні, волів би «м’ясця» й елегантсько вказує чемно-масному товариству на двері, при чім дулею. З першої ж сторінки, отак відразу – вигадливістю слов’яного візерунку, складанкою непростих стосунків, пекуче-багряною в місцях свіжих надривів відвертістю, вибагливим, майже впевненим гаптуванням раціо й згущеним до олії сяєвом вдячного прийняття  вона просто й вишукано збиває з ніг. 



В цій книжечці так тонко і майстерно писано про стосунки, що не мусило б іще й коштовно квітнути чуттєвістю, сочитись насолодою, скрапувати, вилоскотуючи кутики вуст, невмолимо поволі стікати підборіддям…  Не мусило, але так є, бо так прагнеться і то навзаєм – відкритості , що пізнає межі, розливаючись через край.


Ви точно бачили, як вільно, влучно, в кілька впевнених рухів Христина окреслює форму, щоби за тим любовно виповнювати барвою й фактурою, тінню, пусткою чи філігранним візерунком. Пише про життя Вона так само, як малює про казки  віддаючи усе, що зринає саме собою й усе дотичне, що зачепилося за попередній разок. Літеплу, гарно обмірковану  приватну філософію в цій книжці авторка перекладає нічим не скругленими скалками живого, не задавненого болю й навіть не вдає, що має відповідь на кожну рану, чи що усі питання світу можна і потрібно гоїти. 



На цьому рівні щирості уже не пасувало «брати» закрутом сюжету  вся подієвість м’яко біловишита, як по канві, але ж глибинні розсипи деталей, шал півтонів та полисків, ті вигини й надщерблення живих, до трему упізнаваних фігур в оцьому дзеркалі наповнені, аж перелиті теплом доконано земної недовершеності.  Вони приватні та промовисті, ці сторінки, такою мірою, що Вам уже насправді не потрібно знати, чи є вони біографічними іще комусь, крім Вас. Бо магія вдалася.

Авторка тексту - Като Деспаті
Христина ЛУКАЩУК. Любов практична: роман. – Чернівці: Книги ХХІ, 2016р. – 144. с.


0 коментарів

Залишити коментар

avatar