20 Квітня 2024, 06:16 | Реєстрація | Вхід

Полтавці на вулицях читали поезію Грицька Чубая (відео)

Дода_ла: pole_55 08 Лютого 2016 о 11:11 | Категорія: «Новини» | Перегляди: 2310
Матеріал підготува_ла: Роман Повзик | Зображення: Magnum Opus


Полтавці на засніжених вулицях прочитали вірш львівського поета Грицька Чубая «Скрипучі двері пам’яті причинено».

Проект «Люди читають» — це відеопроект незалежного мистецького об’єднання Magnum Opus, який розпочався наприкінці лютого 2015 року. На даний момент відзнято 9 випусків, які переглянули 11.545 разів. Учасником може стати будь-який перехожий Полтави. 

Цього разу ініціатори взялися за вірш львівського поета Григорія Чубая «Скрипучі двері пам’яті причинено». Невеличка поезія, довжиною у 12 рядків передала атмосферу зими довкола: Біління снігу — п'яне і причинне / тіла тверезих вулиць пройняло. У випуску знялося шестеро перехожих полтавців, кожен з яких прочитав по 2 рядочки.


Це не вперше полтавська молодь робить знімає відео на поезію Чубая. У серпні 2014 року «Magnum Opus» взяв його вірш  «Коридор із дверима завбільшки в око» для випуску проекту «Встол».   



Львівський поет і перекладач Григорій Чубай помер у травні 1982 року у віці 33 років. Він був одним із представників львівського андеґраунду 70-х років ХХ століття. Творчість Григорія Чубая справила видатний вплив не стільки на поезію, скільки на самоусвідомлення деяких українських поетів покоління 80-х років (вісімдесятників). Посмертно видані поетичні книги «Говорити, мовчати і говорити знову» (1990), «Плач Єремії» (1999) та «П’ятикнижжя» (2013).

У 1972 році в УРСР почалася нова хвиля ув’язнення інакодумців. У Чубая починаються обшуки та переслідування КДБ, які потім поширювали плітки про його співпрацю з ними. Таким чином спецслужби «ламали» поета. Вважається, що така постійна нервова напруга підірвала здоров’я поета.



Оператор проекту «Люди читають» Анна Ютченко зазначає, що про Грицька Чубая заговорили голосно на всю країну відносно нещодавно, а саме після виходу «П’ятикнижжя» у «Видавництві Старого Лева», а згодом документального фільму «Чубай» Олександра Фразе-Фразенка: 

— До того ім’я цього поета звучало переважно завдяки його сину Тарасу Чубаю — фронтмену гурту «Плач Єремії», який неодноразово писав музику на вірші свого батька. Дев’ятий випуск проекту «Люди читають» — це наша спроба ще раз заговорити про Грицька Чубая його ж словами, образами та поетичним голосом. 

Відео проекту «Люди читають» - Григорій Чубай «Скрипучі двері пам’яті причинено»

Крім вірша Чубая, в рамках проекту полтавці свого часу читали вірш Сергія Жадана «Доки», Андрія Любки «Жінко прекрасна», Олени Теліги «Не треба слів...», «Ми з тобою — країна ніколи й ніким не визнана» Юрка Іздрика. 

За участі українських письменників у Києві, Львові та Вінниці було відзнято три випуски — на вірш Василя Симоненка «Світ який — мереживо казкове!..», «Верстаю шлях — по вимерлій пустелі» Василя Стуса та «Спи, моя люба» Олега Лишеги. Також у проекті знято читання полтавцями вірша «Птахи» Кузьми Скрябіна, з дня смерті якого вчора виповнився рік. 

Роман Повзик

0 коментарів

Залишити коментар

avatar